Kina har importeret mindre soja i 2023 end i 2022

Af: Steen Jakobsen, sj@minagro.nl

Resume af dagens nyhedsbrev

  1. Overblik over anbefalinger
  2. Kina har importeret mindre soja i 2023 end i 2022
Date of recommendationSales recommendations: 
Apr 27th, 2023Sell 50-60% of ´23 crop
Feb 28th, 2023Sell 45-50% of ´23 crop
Jan 9th, 2023Sell 40-45% of ´23 crop
Nov 8th, 2022Sell 35-40% of ´23 crop
Jun 22nd, 2022Sell 25% of ’23 crop and 100% of ’22 crop

Oilseeds:

Date of recommendationSales recommendations: 
May 18th, 2023Sell 75% of ´23 crop, and 15% of ’24 crop.You can choose to use soybeans to hedge sale of other oilseeds 
May 14th, 2023Sell 65% of ´23 crop, and 15% of ’24 crop.You can choose to use soybeans to hedge sale of other oilseeds 
Apr 24th, 2023Sell 50% of ´23 crop, use soybeans to hedge sale of other oilseeds 
Nov 8th, 2022Sell 35-40% of ´23 crop
Jun 21st, 202225% of ’23 crop and 100% of ’22 crop

Hvis du endnu ikke fulgte vores anbefaling, og du ikke har solgt 50 til 60 % af din 2023-korn, råder vi dig til at lave et lille salg nu på op til 10 %.

Kina har importeret mindre soja i 2023 end i 2022

Da Kina ophævede Covid-restriktionerne i slutningen af sidste år, havde alle forventet et løft i det kinesiske forbrug af sojabønner. Så snart regeringen havde annonceret ophævelsen af restriktionerne, gik importørerne ud og købte meget mere soja, end de normalt ville have gjort. Da brasilianske landmænd på det tidspunkt troede, at priserne ville stige, var de dog ikke villige til at sælge, hvorfor Kina måtte gå til amerikanske sælgere i stedet for.

Men alligevel har Kina købt færre sojabønner i de første 4 måneder i år set i forhold til samme periode sidste år.

Men nu har Kina rigeligt med sojabønner på lager og derfor har de trukket sig som storimportør heraf. Baseret på officielle tolddata kan vi nu se, at Kina importerede godt 1 million tons sojamindre mindre i april ’23 end i april ’22. Det mere end opvejer den højere import i januar og februar, hvorfor importen i de første 4 måneder af i år var 500 tusinde tons mindre end sidste år.

At Kina importerer mindre soja, vil primært være til skade for brasilianske landmænd. Brasilien har i år afsendt 3,7 millioner tons færre sojabønner til Kina, end de gjorde sidste år. Det er derfor svært at se hvordan Brasilien kommer af med al deres soja på lager, før den næste høst starter.

Brasilien vil samtidig få store problemer med at finde steder at opbevare deres majs, som de vil begynde at høste om godt en 1 månedstid fra nu. Alle deres lagerfaciliteter vil således stort set være fyldt med sojabønner. Indtil september vil de fleste brasilianske landmænd formentlig vælge at opbevare deres afgrødeproduktion udendørs. Heldigvis for de brasilianske landmænd er det normalt en meget tør periode, hvorfor majsen formentlig ikke kommer til at tage den store skade, men hvad sker der efter september måned, hvor det normalt begynder at regne mere i Brasilien?

Prisstigningen på soja, som vi ser i dag, skal ikke ses som en vending. Det er en normal reaktion, efter at vi nåede det vigtige niveau på 1300 USD. Vi er stadig overbeviste om, at 1300 USD vil blive brudt i nedadgående retning.

At det for det meste er brasilianske landmænd, der vil mærke den lavere kinesiske import, betyder ikke, at amerikanske landmænd ikke bemærker det. USA's eksport er faldet. I sidste uge sendte amerikanske eksportører endnu færre sojabønner afsted end i ugen inden. De sendte i den forbindelse samlet set 150 tusinde tons sojabønner ud på eksportmarkedet i sidste uge. Dette er en tredjedel af, hvad der er nødvendigt for at nå USDA-målet for eksport af sojabønner. 

Majseksporten ud af USA var i sidste uge højere end markedet og USDA havde forventet. I alt afsendte amerikanske eksportører lidt mere end 1,3 millioner tons majs ud til eksport. Selvom USA's majseksport for hele sæsonen vil være 2 til 4 millioner tons højere end USDA estimerer, så er det ikke nok til at sende priserne for majs meget højere op. For at markedet virkelig kan reagere, er vi nødt til at se en ugentlig eksport på over 2 millioner tons i et par uger.