Tæt på nyt købssignal for gødning

Af: Steen Jakobsen, sj@minagro.nl

Resume af dagens nyhedsbrev

  1. Overblik over anbefalinger
  2. Tæt på nyt købssignal for gødning
  3. Vi forventer 13 % højere hvedeudbytte i Frankrig
Date of recommendationSales recommendations: 
Apr 27th, 2023Sell 50-60% of ´23 crop
Feb 28th, 2023Sell 45-50% of ´23 crop
Jan 9th, 2023Sell 40-45% of ´23 crop
Nov 8th, 2022Sell 35-40% of ´23 crop
Jun 22nd, 2022Sell 25% of ’23 crop and 100% of ’22 crop

Oilseeds:

Date of recommendationSales recommendations: 
May 18th, 2023Sell 75% of ´23 crop, and 15% of ’24 crop.You can choose to use soybeans to hedge sale of other oilseeds 
May 14th, 2023Sell 65% of ´23 crop, and 15% of ’24 crop.You can choose to use soybeans to hedge sale of other oilseeds 
Apr 24th, 2023Sell 50% of ´23 crop, use soybeans to hedge sale of other oilseeds 
Nov 8th, 2022Sell 35-40% of ´23 crop
Jun 21st, 202225% of ’23 crop and 100% of ’22 crop

Hvis du endnu ikke fulgte vores anbefaling, og du ikke har solgt 50 til 60 % af din 2023-korn, råder vi dig til at lave et lille salg nu på op til 10 %.

Tæt på nyt købssignal for gødning

Tilbage i august måned sidste år sagde vi at naturgas skulle falde i pris eftersom forbruget var forsvindende lavt. Da naturgas er det vigtigste input til at producere gødning, havde vi samme forventning til gødningspriserne. Derfor har vi siden august måned sidste år rådet landænd til at afvente køb af gødning.

Tilbage i august måned sidste år forventede vi, at prisfaldet ville være begrænset til 100 euro pr. MWH. Dette var en pris, hvor efterspørgsel og udbud ville finde en ny balance. På grund af den milde vinter i hele Europa, og fordi leverandører var langsomme til at sætte deres pris ned i overensstemmelse med indkøbspriserne, endte efterspørgslen efter gødning med at blive endnu lavere, end vi havde regnet med. Derfor kom prisen under 100 euro pr. MWH.

Efter bruddet under 100 euro tilbage i december måned sidste år, satte vi et nyt prismål nede ved blot 25 euro. Vi tror stadig, at dette mål er muligt.

Læs videre under grafen.

Naturgas:

Vi er dog nu tæt på at få et nyt købssignal for gødning. Grundet en forsinkelse i prisudviklingen for gødning set i forhold til prisudviklingen for naturgas, vurderer vi, at det rigtige tidspunkt til at købe gødning er om cirka to måneder fra nu. Vi vil faktisk anbefale, at du køber gødning i en længere periode end blot til 2024-høsten. 

Vi forventer 13 % højere hvedeudbytte i Frankrig

Vores nuværende skøn over fransk hvedeproduktion er tæt på 10 tons pr. hektar. Det vil i så fald være ny udbytte rekord hos europas største producent og eksportør af hvede. Hvis vores estimat er korrekt, vil Frankrig opnå et udbytte der er 13 % større end normalt. Givet at de også har sået 2% mere, vil det derfor være en rigtig god produktion de går i møde i Frankrig.

Den franske hvede begynder at blomstre i anden halvdel af maj. Vi forventer, at blomstringen er overstået i slutningen af juni måned. En lille smule regn inden midten af juni, vil skabe et kæmpe udbytte af fransk hvede. Hvis det alternativt bliver varmt og tørt i juli, vil kvaliteten blive fantastisk. Det er den dog allerede. Således er den franske hvede af bedste beskaffenhed i mere end 10 år.

Vi tager dog højde for en forsinket høst i Frankrig. Det gælder faktisk hele Europa. Det er ikke fordi foråret startede sent, men udelukkende fordi vækstsæsonen har været historisk lang. Faktisk har langt størstedelen af EU haft et nordeuropæisk vejrmønster i de seneste tre måneder. Dette vejr er ideelt til høje udbytter, men selvfølgelig ikke til en tidlig høst.