Der kommer mere hvede fra Ukraine end forventet i markedet

  1. Oversigt over anbefalinger
  2. Salgssignal på rapsfrø 
  3. Kornaftalen forlænges med 60 dage
  4. Der kommer mere hvede fra Ukraine

Korn:

Dato for anbefalingAnbefaling
Apr 27th, 2023Sell 50-60% of ´23 crop
Feb 28th, 2023Sell 45-50% of ´23 crop
Jan 9th, 2023Sell 40-45% of ´23 crop
Nov 8th, 2022Sell 35-40% of ´23 crop
Jun 22nd, 2022Sell 25% of ’23 crop and 100% of ’22 crop

Oliefrø:

Dato for anbefalingAnbefaling
May 18th, 2023Sell 75% of ´23 crop, and 15% of ’24 crop.You can choose to use soybeans to hedge sale of other oilseeds 
May 14th, 2023Sell 65% of ´23 crop, and 15% of ’24 crop.You can choose to use soybeans to hedge sale of other oilseeds 
Apr 24th, 2023Sell 50% of ´23 crop, use soybeans to hedge sale of other oilseeds 
Nov 8th, 2022Sell 35-40% of ´23 crop
Jun 21st, 202225% of ’23 crop and 100% of ’22 crop

Hvis du endnu ikke har fulgt vores anbefaling, og du derfor ikke har solgt 50 til 60 % af din 2023-afgrødeproduktion, råder vi dig til at lave et lille salg nu på op til 10 %.

Salgssignal rapsfrø

Markedet mener at rapsfrø skal falde i pris. Prisen for rapsfrø har brudt et vigtigt modstandsniveau i nedadgående retning – jævnfør analysen længere nede.

Der er samtidig en god men dog spekulativ mulighed for at sælge den konkurrerende sojabønnefuture på børsen i Chicago, der har et langt større nedadgående prispotentiale end prisen for rapsfrø har her i Europa på MATIF-børsen. Raps handler nu til lige under 400 euro, og det er urealistisk, at prisen falder til under 350 euro. Det betyder, at prisfaldet sandsynligvis er begrænset til mindre end 50 euro pr. ton fra aktuelt prisniveau.

I modsætning til rapsfrø er der et meget større nedadgående prispotentiale for sojabønner. Hvis USDA har ret i deres antagelse om næste sæsons produktion og forbrug af sojabønner, så vil vi have et betydeligt overskud af sojabønner. Og det virker til at USDA har ret.

Vi kan ikke forklare, hvorfor sojabønner nu skulle være omkring 500 USD højere prissat, end det var, da vi sidste gang havde et betydeligt overskud med oliefrø tilbage i 2018/19. Det betyder, at vi kun kan konkludere, at der er et nedadgående potentiale i sojabønner på omkring 500 USD pr. bushel. Det svarer til omkring 200 USD pr. ton.

Med det væsentligt højere nedadgående potentiale på sojabønner end andre oliefrø, så som raps, er det bedre at sælge sojabønner nu end at sælge rapsfrø.

Kornaftalen forlænget med 60 dage

Vi har fået bekræftet, at Rusland har underskrevet aftalen om at forlænge kornaftalen med yderligere 60 dage. Det kan give en anelse støtte til blandt andet hvedeprisen her i Europa, da der ikke vil komme endnu mere korn ind i Europa, nu hvor Ukraine kan sende korn ud fra Sortehavet.

Der kommer mere hvede fra Ukraine

Det ser godt ud – generelt set – for den globale hvedeproduktion. Her i Europa ser det også virkeligt godt ud. Vi kunne dog godt bruge lidt mere sol for at forbedre kvaliteten af hveden her på vores kanter. Men udbytterne for hvede i Europa tegner rigtigt gode. 

Nedenfor kan du se seneste foto for afgrødesituationen rundt omkring i verden. Bemærk at grønt er bedre end normalt, blåt er ekseptionelt imens gult er og rødt er skidt. Det samlede område med hvede I Kina er blåt. Det same gør sig tilfældet I Rusland dog Indien. Europa og England er I bedre tilstand end normal og det er også tilfældet I Ukraine. 

Det er interessant at notere sig, at Ukraine selv indikerer at landets høst vil falde til 16 millioner tons. Det skal sammenlignes med seneste ukrainske høst der lød på 21 millioner tons. De 16 millioner tons er næppe tæt på sandheden. Ukraine kommer formentlig til at producere mere. Dette til trods for krigen i landet.

Nedenfor er et nærmere blik på de vigtige områder i Ukraine, der producerer hvede. Det er den sydlige og østlige del af Ukraine, som billederne viser. Til venstre har du situationen for dette år. Til højre kan du se situationen for sidste år. Det vi kan notere os er, at disse områder er ekstraordinært blå i år og at det i Ukraine dermed ser langt bedre ud end tilfældet var for et år siden.

SJ2

Image

Det er samtidig bemærkelsesværdigt at se, at de områder som Rusland har invaderet i Ukraine er i langt bedre tilstand end normalt. I disse områder vil der ifølge vores analyse blive produceret 5 til 8 millioner tons hvede, som markedet ikke får oplysninger om. Denne hvede vil alligevel slutteligt ende ude på verdensmarkedet. Der er med andre ord mere hvede der ude, end hvad vi ellers får oplysninger om.