Ny afgrøde stor fantastisk næsten over hele verden

Af: Steen Jakobsen, sj@minagro.nl

Resumé af dagens nyhedsbrev:

  1. Spekulanter er bekymrede for, at kornaftalen stopper
  2. Ny afgrøde ser fantastisk ud næsten overalt
  3. Spekulanter har nu solgt halvdelen af deres sojaskrå

Avisen the Guardian meddelte, at forhandlingerne mellem Ukraine og Rusland om kornaftalen nu er i dødvande. Og åbenbart bliver fondene bekymrede. De er massivt short på alle afgrøder, hvorfor en opsigelse af kornaftalen ville resultere i et betydeligt tab for dem.

Dengang aftalen skulle fornyes for første gang, kunne det have været ”fornuftigt” for Rusland at opsige den. Allerede den gang stod det klart, at kornaftalen hovedsageligt hjalp EU med at købe billigt korn. Det var ikke ligefrem i Ruslands interesse. Da aftalen ikke blev opsagt den gang, er det svært at se årsagen til, hvorfor det skulle ske nu.

I november steg hvedeprisen med 35 euro på det tidspunkt, hvor kornaftalen skulle fornyes. I marts, som er sidste gang, kornaftalen skulle fornyes, steg hvedeprisen med 20 euro. Nu er hvedeprisen på det seneste steget med 14 euro.

Ny afgrøde ser fantastisk ud næsten overalt

Det er svært at finde grundlæggende årsager til, at kornpriserne for ny høst ikke skulle fortsætte i den nuværende nedadgående tendens. Der er mange steder, hvor afgrøderne står meget bedre end normalt.

Som du bemærker i nedenstående satellit-afledte NVDI, er det klart, at alle de store producenter af vinterafgrøder må forventes at få meget gode udbytter.

I hele EU er afgrøderne i øjeblikket i bedre stand end normalt, og de næste to uger vil formentlig kun bringe forbedringer til det. Vejrudsigterne er meget lovende. Tilstrækkeligt med nedbør og gunstige temperaturer.

Kina er i nogenlunde samme position som EU, og det er nu næsten sikkert, at produktionen bliver bedre end normalt. Det betyder mindre import af korn til Kina.

Med hensyn til Indien kan vi også forvente et bedre udbytte end normalt. Indien vil næsten helt sikkert have mere end nok hvede til at komme igennem den næste sæson uden import. De vil sandsynligvis endda kunne bygge et lager op.

Også Rusland og Ukraine er i end bedre situation end normalt. På nuværende tidspunkt forventer vi, at Ukraine kan høste 5 til 7 millioner tons mere hvede end sidste sæson. På den anden side forventer vi et tilsvarende fald i den russiske produktion, hvilket betyder, at den samlede produktion i disse to lande vil forblive konstant. Men russisk produktion var sidste år også historisk høj, så et fald er meget naturligt. Husk også på at Rusland har så meget korn fra indeværende sæson at det garanteret vil kunne fortsætte i minimum et år med top eksport. 

Ovenstående regioner repræsenterer omkring 70% af den globale vinterafgrøde produktion. Når disse regioner alle er i god tilstand, betyder det, at den globale produktion vil være rigelig set i forhold til forbruget.

Selvfølgelig er der regioner med problemer. For vinterafgrøden er disse regioner i øjeblikket begrænset til Nordafrika, Spanien og det sydcentrale USA. I et normalt år ville disse regioner producere omkring 7 til 8 % af den globale produktion. Det er usædvanligt, at området vi skal bekymre os om er begrænset til en så lille del af den globale produktion.

Den største bekymring, vi har i øjeblikket, er, at vejrudsigten for Brasilien har ændret sig drastisk. I sidste uge torsdag så vejrudsigten meget lovende ud for majsen. Men det har ændret sig de seneste dage. Lige nu signalerer prognosen, at regntiden kan være slut. Herunder ser du vejrudsigten fra torsdag sammenlignet med prognosen fra i dag. Forskellen er meget tydelig:

Hvis denne nye prognose holder, og det er et tegn på, at regntiden er slut, så burde det stå klart, at vi har store nedskæringer i den brasilianske majsproduktion. Indtil nu ser alt perfekt ud. Men de næste uger er afgørende. Majs bestøver nu eller er begyndt at fylde korn. Hvis nedbøren aftager, vil udbyttet blive reduceret med omkring 30%. Og overvej venligst, at en 30% reduktion af udbyttet vil føre til en nedskæring på 60% i eksporten. At brasiliansk majs nu står meget bedre end normalt betyder slet ikke noget, hvis regntiden nu er slut.

Vi finder det meget mere sandsynligt, at en ændring i trenden er drevet af reducerede estimater for brasiliansk majs end af en afbrydelse af kornaftalen.

Spekulanter har nu solgt halvdelen af ​​deres sojaskrå

Vi har tidligere rapporteret, at spekulanter ejede 15 millioner tons sojaskrå. Det er usædvanligt meget. For at sætte det i perspektiv er 15 millioner tons næsten halvdelen af, hvad Argentina producerer på en hel sæson.

Spekulanterne havde ikke købt sojaskrå, fordi de skulle fodre det til deres dyr. De havde købt det, fordi de antog, at priserne ville stige. Og med så store indkøb sikrer spekulanterne, at de også har ret. Men det er kun midlertidigt. På et tidspunkt skal de sælge de 15 millioner tons igen. Og det gør de, når de ser, at tendensen er vendt.

Trenden er nu vendt, hvorfor spekulanter også er begyndt at sælge. De har nu solgt i alt 7,5 millioner tons. Alene dette er en af ​​de store grunde til, at prisen er faldet med 75 kroner per 100 kg. Prisen er nu lig med, hvad den var i november, hvilket var det laveste punkt i næsten 12 måneder. Det er specielt i betragtning af de ekstreme problemer, der senere opstod i Argentina.Vi forventer stadig yderligere prisfald på sojaskrå.