Majseksporten ud af USA endelig på linje med vores forventninger

Af: Steen Jakobsen, sj@minagro.nl

Resumé af dagens nyhedsbrev:

  1. USA's majseksport når målet ved 1,5 millioner tons

Vi havde forventet, at amerikansk majseksport ville stige allerede tilbage i marts. Selvom eksporten steg en lille smule, var det bestemt ikke så meget, som vi havde forventet. Vi havde forventet, at eksporten ville nå op på 1,5 til 2 millioner tons om ugen, men den nåede kun op på 1 til 1,5 millioner tons. Det så bestemt ud til, at vores analyse var forkert.

Det er meget vigtigt, om majseksporten er på 1 til 1,5 millioner tons eller 1,5 til 2 millioner tons. USA har nok majs til at levere omkring 1,2 millioner tons om ugen. Hvis eksporten forbliver i det interval, ville USA ikke ende med det underskud, som vi ellers har forudset.

Sidste uge var den første uge, hvor USA eksporterede mere end 1,5 millioner tons majs. En uge er naturligvis ikke nok til at drage nogle konklusioner. Hvad der giver håb for sælgerne er, at Kina stadig ikke er en stor modtager af den amerikanske majs, og det vil ændres ret hurtigt. Kina vil sandsynligvis stadig gerne modtage de fleste af de flere millioner tons, som de har købt i de seneste uger. Når det sker, vil vi konstant være over 1,5 millioner tons i eksport.

Som bekendt bestemmer amerikanske slutlagre generelt prisen overalt i verden. Hvis der er frygt for, at de amerikanske majslagre vil skrumpe til "nul", før den nye høst starter, så bør det ikke gå ubemærket hen.

Situationen for sojabønner er modsat situationen for majs. Vi havde også længe ventet et fald i den amerikanske eksport af sojabønner, da Kina i stedet begyndte at importere brasiliansk soja. Vi forudså, at den amerikanske eksport af sojabønner ville ende sæsonen 3 til 5 millioner tons lavere end USDA forventer. Ligesom det tog nogle uger længere, før majseksporten steg til de niveauer, vi forventede, så tog det nogle uger længere, før den amerikanske sojaeksport faldt til de niveauer, vi havde forventet.

I sidste uge afskibede amerikanske eksportører 400 tusinde tons sojabønner. Dette er mindre end hvad der er nødvendigt for at nå USDA-forventningerne, og helt klart under hvad markedet havde forventet. Markedet deler ikke vores opfattelse, at den amerikanske eksport af sojabønner vil ende lavere end USDA forventer. De fleste analytikere mener det modsatte.

Kina var stadig god for halvdelen af ​​sidste uges eksport af sojabønner ud af USA. Det er dog meget begrænset, hvad Kina stadig har af åbne ordrer, og de køber ikke længere fra USA. Det vil som sådan kun være et spørgsmål om tid, før eksporten falder yderligere. Hvis det sker, kan den samlede sæsoneksport stadig ende 3 til 5 millioner tons lavere, end USDA forventer.