Hvor længe kan Ukraine forsyne EU med korn?

Af: Steen Jakobsen, sj@minagro.nl

Resumé af dagens nyhedsbrev:

  1. Ukraine har begrænsede forsyninger tilbage til eksport
  2. Sojapriser i Brasilien på det laveste siden 2020

Det er ingen hemmelighed, at vi er usikre på, hvor meget korn Ukraine kan eksportere. Det afhænger helt af, hvor meget korn de havde på lager i slutningen af ​​sidste sæson, og det er ukendt som følge af den nuværende situation.

Det er dog bekendt, at eksporten kører meget hurtigere end nogen anden sæson. Og med mindre tilgængeligt korn, på grund af lavere udbytte, er det indlysende, at Ukraine vil blive udsolgt inden længe.

Indtil begyndelsen af ​​sidste uge havde Ukraine eksporteret i alt 12,5 millioner tons hvede. Dette er ifølge Ukraines tolddata. USDA estimerer, at Ukraine vil eksportere 13,5 millioner tons for hele sæsonen, hvilket ville sige at der kun er 1 million tons to go. Vi mener dog, at vi kan tilføje 2 eller 3 millioner tons til det. Med et nuværende eksporttempo på omkring 2 millioner tons hvede om måneden betyder det, at der maksimalt er 7 til 8 uger til, at de er udsolgt i hvede.

Af majs har Ukraine eksporteret 21,3 millioner tons siden 1. juli. Ukraine beregner sæsonen for alt korn som startende den 1. juli, mens USDA bruger den 1. september på majsen. Det betyder, at du skal foretage nogle justeringer for at sammenligne. Ifølge vores tal blev der fra 1. juli til 1. september eksporteret omkring 4 millioner tons majs. Det betyder, at Ukraine har eksporteret 17,3 millioner tons majs siden den 1. september. I deres seneste månedsrapport anslog USDA, at Ukraine ville eksportere 23,5 millioner tons for hele sæsonen. Det betyder at der er godt 6 millioner tons tilbage. Med et eksporttempo på omkring 4 millioner tons om måneden giver det os indtil slutningen af ​​april. Vi forventer, at vi kan lægge omkring to uger til det.

Sojapriser i Brasilien på det laveste siden 2020

I Europa betaler vi stadig ekstraordinært høje priser for sojaprodukter. Vi har længe udtalt, at priserne skulle ned. Desværre gav meget dårlige forhold i Argentina lidt modvind mod disse prisfald.

Endelig falder priserne hurtigt, også i Europa. Det er faktisk meget mærkeligt, at priserne først falder nu. I Brasilien har priserne været konstant faldende i omkring 4 måneder. I november blev landmændene i Mato Grosso betalt 170 Real pr. ton. I øjeblikket er prisen faldet til 130 Real, og priserne falder hver uge. Det betyder, at priserne er faldet med mere end 25 % de seneste 4 måneder. Nedenfor ser du som eksempel den fysiske pris på sojabønner i Sorriso, som er den mest markante sojaregion i Mato Grosso.

Hvorfor dette prisfald ikke blev overført til Europa, skyldes amerikanske handlende. I USA mener de handlende stadig, at USDA undervurderer den amerikanske eksport af sojabønner. De baserer sig udelukkende på de høje tal ind til februar. Vores opfattelse er ingen hemmelighed, og den er totalt modsat, hvad markedet tror. Vi mener, at USDA overvurderer den amerikanske eksport. Vi er overbeviste om, at USA næsten ikke vil have nogen eksport overhovedet i de næste 6 måneder. For at amerikansk soja skal være konkurrencedygtig i forhold til brasilianske sojabønner, skal amerikansk soja falde 20 % i pris. Og det er, hvis vi antager, at brasiliansk soja ikke samtidig falder.

Vi vurderer, at den brasilianske sojapris stadig vil falde 10 til 20 %, mens amerikanske sojabønner skal falde 30 % i pris. Hvorvidt dette overfører én til én til hvert sojaprodukt, og dermed også sojaskrå, afhænger af råolien. Vi er ret overbeviste om, at råolie ikke vil falde til under 60 USD pr. tønde. Det betyder, at prisfaldet på olie vil være begrænset, hvorfor vi forventer, at en større del af prisfaldet vil blive båret af sojaskrå.