Alarm – Bryder hvedeprisen over 272 euro vender trenden til op

Af: Steen Jakobsen, sj@minagro.nl

Resumé af dagens nyhedsbrev:

  1. Vigtige prisniveauer i både USA og EU 
  2. Skuffende majseksport i modsætning til sojabønnereksport

Sidste uge torsdag forklarede vi de to forskellige strategier, du kan vælge, når du køber korn (tilbage). Hvis dit valg var at købe under den nedadgående trend og dermed acceptere risikoen for, at priserne falder yderligere, så har du allerede købt gammel høst torsdag eller fredag. I dette øjeblik kunne det virke som om, at dette var bunden. Som du ved, så tror vi ikke på at man kan forudse hvor bunden er, men man har lov til at væare heldig.

Trenden er dog ikke vendt endnu. Så længe prisen på hvede i EU holder sig under 272 euro, er trenden stadig nedadgående. I USA vender trenden, hvis den første position kommer over 710 USD pr. 100 bushels (2,5 tons).

Læs videre under grafen.

MATIF Hvede i euro pr. ton

For kunder, der har valgt at vente på en vending i trenden, er det derfor på tide at være opmærksomme. Et købssignal kan være lige om hjørnet. Risikoen ved at fastsætte prisen på et højere niveau end torsdag var velkendt, da man valgte denne strategi. Vores skøn om, at priserne kan stige så hurtigt som 50 euro om ugen, lyder ikke for urealistisk i øjeblikket.

Vi vil anbefale at købe gamle afgrøde af alle kornsorter, hvis hveden bryder over modstanden ved 272 euro.

Skuffende majseksport i modsætning til sojabønnereksport

I sidste uge var majseksporten ud af USA ret skuffende. Eksporten faldt faktisk fra 1,2 millioner tons til 700 tusinde tons. Hvis dette er et tegn på, at efterspørgslen mangler, så har vores syn på udbuds- og efterspørgselssituationen helt sikkert ændret sig.

Vi havde faktisk forventet, at høj eksport fra USA ville være grunden til, at markedet ville indse, hvor stram udbuds- og efterspørgselssituationen er. Mærkeligt nok ser markedet nu ud til at have indset dette, selvom eksporten er meget lavere end forventet.

Vi har stadig svært ved at tro, at importører simpelthen er holdt op med at forbruge den tonnage, som de indtil februar fik fra Brasilien. Indtil februar brugte importørerne 7 millioner tons brasiliansk majs om måneden. Mellem februar og juli vil der næsten ikke være nogen majseksport ud af Brasilien. Hvis USA's eksport ikke stiger, betyder det, at disse 7 millioner tons forsvandt i efterspørgslen. Der er ingen andre leverandører, der kan tilføje noget volumen til deres eksportprogram.

En anden årsag til lav eksport kan naturligvis være, at priserne faldt indtil anden halvdel af sidste uge. I et marked, der er faldende, venter købere så længe som muligt. Da priserne er steget siden torsdag, skulle det vende i denne uge. Hvis vi ikke ser en ændring i næste uge, så begynder vi at konkludere, at efterspørgslen er forsvundet. Hvor svært det end er at tro, at dette er muligt, må vi tro på det. Det vil betyde, at vores tidligere analyse var forkert.

Vi var bestemt også overraskede over, at USA eksporterede næsten 900 tusinde tons sojabønner. Vi havde regnet med, at eksporten ville falde til omkring 500 tusinde tons. Det, der er meget bekymrende for købere, er, at Kina tog 500 tusinde tons af denne amerikanske eksport. Det kunne tyde på, at deres forbrug er meget højere end forventet af USDA. Problemet er, at dette er det første år efter tre år i lockdowns, hvorfor ingen ved, hvor meget Kina vil forbruge. Hvis Kina fortsætter med at købe så megen amerikanske sojabønner, så vil forbrugere af sojaprodukter og andre oliefrø/proteinprodukter have et stort problem. Der er ikke nok soja til at dette kan fortsætte.