EKSTRA: Strategi til kornkøbere

Af: Steen Jakobsen, sj@minagro.nl

Resumé af dagens nyhedsbrev:

  1. Hvornår er det tid til at købe korn?
  2. Sammenligning af nuværende kornlagre med de seneste 15 år
  3. Udfordringer i USA

Kornpriserne er faldet med 50 euro inden for de seneste 30 dage. Det bringer det samlede prisfald op på 200 euro siden maj/juni. Det betyder ikke, at priserne ikke vil falde yderligere, men det afhænger helt af, hvor meget længere panikken fortsætter. Nedenfor giver jeg min anbefaling om, hvornår du skal købe korn.

Hvornår du skal købe korn, afhænger helt af, om du køber på det fysiske marked, eller om du har tænkt dig at købe korn på kornbørsen i Paris eller Chicago. Køber du på det fysiske marked, så er det ikke så smart at vente til markedet har vendt fra nedtur til optur. Når først markedet er vendt, er der muligvis ikke nogen sælgere. Køber du på kornbørsen, så kan og bør du vente på opturen. På børsen er der altid sælgere. Børsen er likvid som man kalder det

Ingen ved, hvornår bunden er nået. Det er kun muligt at sige, når tendensen er vitterligt er vendt. Det betyder normalt, at vi altid skal vente på en vending i trenden, før vi anbefaler et køb eller et salg. Det nuværende marked er dog langt fra normalt. Det er i hvert fald ikke normalt at se et prisfald på 200 euro inden for èn sæson.

Ligesom vi vidste i maj og juni, at prisen var alt for høj, begynder det nu at være lige så tydeligt, at prisen er for lav i de her dage. Jo lavere vi kommer, jo mere tydeligt bliver dette. I maj/juni var det køberne, der var i panik. Nu er det sælgerne. Den bedste kur mod lave priser er netop lave priser.

Købere på det fysiske marked kan efter vores opfattelse vælge mellem to forskellige strategier:

Køb flere gange i små portioner under det aktuelle prisfald

Vent til en tur på markedet og prøv derefter at købe en betydelig mængde

Hvor stor en mængde du køber, bør afhænge af hvor lavt prisen bliver. Hvis prisen for MATIF hvede bunder på 220 euro pr. ton, så vil vi anbefale at købe indtil juli 2024. Hvis prisen bunder på 200 eller endda under, så kan vi godt anbefale at købe indtil sommeren 2025. Normalt kigger vi aldrig længere end 12 måneder frem, men endnu en gang er dette ikke en normal situation vi befinder os i på korn- og afgrødemarkedet. .

Der er ikke noget rigtigt eller forkert i at vælge hvilken af de to ovenstående strategier. Vi kan heller ikke rådgive dig, hvad der er det bedste valg. Dette er et individuelt valg. Vi kan uddybe fordele og ulemper ved begge valg.

At købe under et nedadgående marked er fra et teknisk synspunkt ikke perfekt. Det er også, hvad mange kalder "fang aldrig en faldende kniv". Hvis du vælger dette, så er det på grund af grundlæggende årsager. Så er det, fordi du er overbevist om, at korn vil være tæt på forsyningen i slutningen af sæsonen, og at prisen er gunstig på dette niveau. Vores grundlæggende opfattelse er, at kornmarkedet er i en stram forsyningssituation på globalt plan.

At vente på, at trenden vender, er den teknisk korrekte måde at handle på. Hvis du vælger denne måde, så er det, fordi du ikke er overbevist om, at det grundlæggende er ser ud til at være lige så stærkt et kornmarked vi går i møde, som vi gør. Ved at vælge denne strategi accepterer du risikoen for, at når først markedet vender, kan det gå rigtig hurtigt med prisstigninger. Efter en uge kan priserne være 50 euro højere.

Hvis du har tænkt dig at købe korn på kornbørserne, så bør du under alle omstændigheder vente på en trendvending.

Sammenligning af nuværende kornlagre i forhold til de seneste 15 år

Vores læsere har set nedenstående grafer flere gange før. Disse er baseret på de seneste tilgængelige data fra USDA (det amerikanske landbrugsministerium). Som du nok bemærker, er lager til forbrug for hvede det laveste nogensinde i de sidste 15 år.

Det kan virke som om, at 10 ugers lager i slutningen af sæsonen er rigeligt. Men når man tænker på, at sæsonens slutdato er fiktiv, så får man et andet perspektiv. USDA opererer med en sæsonafslutning den 31. maj for Nordamerika og den 30. juni for andre regioner. Men sæsonen varer længere end det. Vårhvede høstes f.eks. først i september de fleste steder. Hvis man tager højde for dette, vil det reducere lagerbeholdningen til ca. 5 uger. For det andet begynder høst af vinterhvede generelt ikke den 1. juni i USA eller den 1. juli i andre regioner. Nogle regioner gør det, men for det meste begynder høsten 3 til 4 uger senere.

Vi mener at det absolut minimale lager er til omkring 8 uger.

Slutteligt bør det være klart, at en betydelig del af verdens kornforsyning befinder sig i Rusland. Men kan Rusland levere mere korn, end de i forvejen gør? Det overskydende kornlager i Rusland er som sådan ikke tilgængeligt for forbrugere uden for Rusland. Hvis du vil trække dette overskydende lager fra, så får du omkring 9 ugers lager at bruge, kun en uge mere end det absolutte minimum.

Det er ikke første gang, at en af de store kornsorter var mangelvare. Tilbage i 2012/13 havde vi f.eks. mangel på majs. Det er dog første gang, at alle de store afgrøder er stramt forsynet. Som det fremgår nedenfor, så er den samlede forsyningssituation med majs ekstraordinært stram.

Majssæsonen slutter den 31. august for den nordlige halvkugle. Høsten starter normalt i slutningen af september måned, hvorfor 4 til 5 uger er det absolutte minimum. Hvis det faktiske lager er over 5 uger, så er vi ok.

Problemet er, at dette forudsætter en reduktion i forbruget med 50 millioner tons. I Nordeuropa lyder det måske logisk, men det globale foderforbrug er ikke faldet. Det er klart, at foderforbruget skal falde. Der er simpelthen ikke nok majs til rådighed til, ikke at mindske foderforbruget. Men reduktionen i forderforbruget er ikke en realitet endnu, 

Potentielle udfordringer i USA

I USA begynder foråret. Det betyder, at vi nærmer os plantesæsonen for majs og sojabønner, og hvede vil snart nå reproduktive faser.

Selvom USA ikke er særlig vigtig for den globale forsyning af hvede i forhold til deres samlede produktion, er de stadig en af de 3 største eksportører.

I den sydlige del af det amerikanske Midtvesten er foråret begyndt. Temperaturerne er allerede over 20 grader. Det betyder, at der er brug for fugt. Desværre er fugt den ene ting, som hveden ikke har fået. Nedenfor har vi vedhæftet et kort med de seneste 90 dages nedbør. Vi har markeret et område med stor bekymring, som også er her, foråret er startet. Her dyrkes omkring 40 til 50 % af den amerikanske vinterhvede.

Regnen skal senest komme midt i april, ellers vil hvede gå gennem den reproduktive fase i tørke. Og tørke i denne region er en alvorlig tørke.

Med hensyn til såning af majs og soja er der andre bekymringer. I den nordlige del af majsbæltet, eller mere specifikt i staterne Minnesota, North og South Dakota, bør majs udsås senest i midten af maj. Det betyder, at der stadig er to måneder tilbage, og derfor potentielt ikke noget problem overhovedet. Det bekymrende er, hvornår vinteren er forbi.

I de næste to uger viser prognoserne temperaturer langt under frysepunktet. Og med op til 100 cm sne i de fleste områder i disse tre stater, vil det tage en del dage, før det hele er smeltet, og markerne vil være klar. Hvis prognosen holder, bliver det svært at få noget sået inden anden halvdel af april. Hvis vinteren fortsætter i mere end to uger, så bliver situationen værre.

 Vi følger situationen nøje.