Prisen for sojaskrå begynder at se noget tung ud i det

Af: Steen Jakobsen, sj@minagro.nl

Konklusion og anbefaling

Prisen for sojaskrå på den amerikanske afgrødebørs i Chicago har afvist opadgående test af 500 dollar. Selvom trenden for så vidt fortsat er op, så er stigningspotentialet begrænset og jeg anbefaler derfor at du er afventende med køb af sojaskrå. Køb fra hånden til munden.

Analysen fortsætter under grafen...

Analyse

Prisen for sojaskrå blev i sidste uge sat under et gevaldigt pres. Dette til trods for at Argentina, der er blandt verdens største eksportører af soja oplever en ekstrem tørke i år, hvilket ser ud til at reducere markant i dette års argentinske produktion af sojabønner. Men nedad det går det lige nu. Det skyldes primært at prisen for sojaskrå har været alt for høj, set i forhold til det bytteforhold der gør sig gældende med hensyn til afregningsprisen for blandt andet svinekød. Der er ganske enkelt en grænse for hvor meget foderkøberne er i stand til at betale for den proteinholdige sojaskrå. Derfor fastholder jeg min anbefaling om at være afventende med langsigtet indækning af sojaskrå til foder.

Prisen for sojaskrå på den amerikanske afgrødebørs i Chicago har i den forbindelse længe ligget og handlet tæt på historiske rekorder. 

Sidste år var prisen for sojaskrå på den ledende amerikanske afgrødebørs i Chicago oppe og runde cirka 500 dollar pr. short ton. Efterfølgende satte en større nedtur ind, der resulterede i et lavpunkt i sommer ved godt 375 dollar pr. short ton. I forrige uge var prisen for sojaskrå atter oppe at runde de godt 500 dollar pr. short ton.

Testen i opadgående retning er dog blevet godt og grundigt afvist og i skrivende stund handler prisen for sojaskrå således til 463 dollar pr. short ton.

Dermed ser det ikke ud til at prisen for sojaskrå skal bryde over 500 dollar pr. short ton lige foreløbigt. Derimod er der en stor sandsynlighed for en yderligere nedtur imod bunde fra i sommer ved godt 375 dollar pr. short ton.

Da prisen for sojaskrå er næsten historisk høj og da det ser ud til, at tidligere toppe ved de 500 dollar pr. short ton er blevet afvist vil jeg som nævnt ikke købe for aggressivt ind af sojaskrå til foder lige nu.