Export af majs ud af USA stiger fortsat + Handelsforslag til sælgere og købere

Af: Steen Jakobsen, sj@minagro.nl

Resumé af dagens nyhedsbrev:

  1. Majseksport tæt på mål ved 1,5 millioner tons om ugen!
  2. Handels forslag til sælgere og købere

Priserne falder uge for uge, og selvom dette ikke er særlig logisk set fra et fundamentalt synspunkt, er det ikke klogt at spekulere imod denne trend. Det, der er klogt, er at være opmærksom på, at når først trenden vender, så er det en massiv mulighed for at købe korn.

Vi er overbeviste om, at markedet inden for få uger vil vågne op med massive tømmermænd og indse, at deres værste frygt er gået i opfyldelse. Nemlig at der bliver mangel på korn.

Tilbage i maj sagde vi klart, at markedet snart ville vågne op med massive tømmermænd og indse, at priserne var urealistisk høje. Dengang var efterspørgslen blevet beskåret på grund af høje priser, og udbuddet oversteg efterspørgslen markant. Nu står vi i den modsatte situation, og vi er overbeviste om, at det ikke varer længe før markedet endnu en gang vågner op.

Dette betyder ikke, at det nu er tid til at købe korn. Vi venter på, at markedet falder yderligere.

Læsere af vores nyhedsbrev er fuldt ud klar over, at der er 4 eksportører af majs. I rangorden er disse USA, Brasilien, Argentina og Ukraine. Selvfølgelig er der også nogle mindre, men de har ingen meningsfuld betydning.

Siden starten af ​​den nuværende sæson, som startede den 1. september, har Brasilien domineret eksportmarkedet. Af en samlet efterspørgsel fra importører på 14 til 15 millioner tons om måneden, leverede Brasilien 7 millioner tons hver måned. USA leverede 2 til 3 millioner tons, Ukraine 3 til 4 millioner tons og Argentina resten.

Siden midten af ​​februar "stoppede" Brasilien med at eksportere majs. De var udsolgt på det tidspunkt, og deres eksportprogram begyndte at fokusere på sojabønner.

Argentina, som normalt begynder at eksportere omkring marts, vil i år ikke have noget at byde på før juni. Det skyldes tørken, som fik landmænd til at vente/håbe på regn, før de begyndte at så. Den majs, der normalt ville blive sået i oktober, blev først sået i december eller januar. Det er som sådan ikke mærkeligt, at eksporten også er forsinket med mindst 2 måneder.

Ukraine er fortsat en sort boks. Ingen ved, hvor meget majs Ukraine havde på lager i slutningen af ​​sidste sæson. USDA estimerer, at lageret var 5 millioner tons, og hvis det er sandt og deres høst er omkring 27,5 millioner tons, så kan Ukraine maksimalt eksportere 24 millioner tons. Hvis deres lagre i slutningen af ​​sidste sæson var højere end 5 millioner tons, og vi ville anslå, at de var mellem 5 og 10 millioner tons, så kan du tilføje dette til den eksporterbare tonnage. Ukraine har allerede eksporteret omkring 21 millioner tons, og de eksporterer mellem 800.000 og 1 million tons om ugen. Ifølge USDA er Ukraine som sådan udsolgt i begyndelsen af ​​april. Vi vurderer, at de er udsolgt 2 til 5 uger senere, end USDA estimerer.

Hvis Brasilien og Argentina ikke længere eksporterer, og Ukraine er tæt ved at stoppe, hvor køber importørerne så deres månedlige 14 til 15 millioner tons majs? Det efterlader kun USA som mulig eksportør. USA har maksimalt 30 millioner tons tilbage at eksportere indtil 1. september. De holder ikke længe, ​​hvis efterspørgslen er 14 eller 15 millioner tons om måneden.

Hvorfor er vi de eneste, der ser dette? Det kan være, fordi vi tager fejl. Det er ikke usandsynligt, at det er forkert, når ingen andre deler din mening. Vi ville eksempelvis tage fejl, hvis USDA's globale udbud og efterspørgsel er fuldstændig unøjagtig. Hvis for eksempel majsproduktionen i USA eller EU var væsentligt højere end anslået af USDA. Vi mener ikke, de tager fejl.

Hvis vi på den anden side har ret i vores analyse, så er verdensforsyningen af ​​majs i alvorlige problemer indtil i hvert fald juli. Og det vil ikke gå ubemærket for de andre kornsorter, som heller ikke er i overflod. Vi ved ikke, hvad det vil betyde prismæssigt. Sidste år bragte frygten for mangel os op på 450 euro. Dit bud på, hvor en faktisk mangel ville bringe os, er lige så godt som vores.

Vi får bekræftet vores antagelser, hvis majs eksporten ud af USA stiger. Vi har ofte gjort det klart, at vi får en bekræftelse, hvis majseksporten overstiger 1,5 millioner tons om ugen. Det er klart, at jo højere eksport, jo stærkere bekræftelse. Og sidst, men ikke mindst, jo højere eksporten er, jo hurtigere vil markedet vågne op. 1,5 millioner tons vil betyde, at markedet stadig kan fortsætte i ugevis på den nuværende kurs, mens alt omkring eller endda over 2 millioner tons ville fremtvinge et meget hurtigt wake up call.

Eksporten ud af USA er støt stigende. I sidste uge nåede de op på 1,2 millioner tons, sammenlignet med 1,0 millioner ugen før. Eksporten er steget hver uge siden begyndelsen af ​​februar. Vi nærmer os meget en bekræftelse af vores forventninger.

Handels forslag til sælgere og købere

Som sælger, med allerede 45% af '23 høst og 100% af '22 høst solgt, er det klogt at holde igen med et eventuelt yderligere salg. Det vil være tid til at sælge mere korn, hvis majseksporten ikke når op på 1,5 millioner tons inden for få uger. Har du mindre solgt end ovenstående, hvilket for kunder i Danmark ikke ville være unarturligt, så er det klogt at kontakte os for at brainstorme om, hvordan du bedst kan agere.

Som køber, er det heller ikke tid til at foretage yderligere køb. Det er først på tide at købe, når markedet begynder at vågne op – forudsat at eksporten ud af USA stiger. Hvis eksporten ikke stiger, så kan købere læne sig tilbage og vente på markant lavere priser.