Såning af majs i Brasilien burde bekymre købere!

Af Steen Jakobsen, sj@minagro.nl: Det kunne se ud til, at markedet nu har indset, at der absolut ikke var nogle grundlæggende årsager til et prisfald de seneste par uger. I de seneste to dage er priserne steget markant, hvilket ligner en vigtig vending – en såkalt key reversal.

Vi vil ikke forsøge at forklare, hvorfor priserne nu stiger. Da der ikke var nogen grund til, at de faldte i de sidste par uger, er der heller ingen forklaring på, hvorfor de stiger nu.

Vi havde forventet, at vendingen ville blive drevet af højere eksport af majs fra USA. Højere eksport ville betyde, at alle markedsdeltagere måtte indse, at vi snart mangler korn.

Vi giver endnu ikke en købsanbefaling til kunder der har fulgt vores tidligere købsanbefaling og dermed er inddækket indtil og med april. For købere af korn der ikke er inddækket er dette et optimalt tidspunkt at få dækket et par måneders behov. Ved et desideret købssignal, vil vi anbefale at dække sig fuldstændig på korn ind til og med august. 

Majssåning i Brasilien burde bekymre købere!

Vi har siden januar udtalt, at majssåningen i Brasilien ville blive forsinket, og at dette sandsynligvis vil resultere i lavere udbytte. Verden kan ikke håndtere lave udbytter i Brasilien, da alle andre store producenters produktion allerede er så meget lavere end sidste sæson.

Perfekte forhold for brasilianske sojabønner betød, at sojaens vækstsæson var længere end nogensinde før. Og en længere vækstsæson betyder senere høst, og det betyder igen senere såning af majs. Som du ved, er næsten al Safrinha-majsen sået efter sojabønnehøsten.

Vi minder dig om, at sent sået majs normalt giver lavt udbytte. Det skyldes, at regntiden typisk slutter i slutningen af ​​april. Hvis majs plantes så sent, at den bestøver efter regntidens afslutning, er det ikke svært at forestille sig, hvad der sker. Dette var årsagen til, at 2016, 2018 og 2021 alle havde lave udbytter. Det er ikke svært at forudsige, men markedet har en tendens til at glemme det hvert år. Det skyldes formentlig, at de fleste markedsdeltagere er vant til vejrmønstret på den nordlige halvkugle, hvor man bestemt ikke har et så klart skæl mellem regntid og tørke.

Regntiden stopper meget brat i Brasilien. Den stopper først i Mato Grosso, efterfulgt omkring to uger senere af Mato Grosso do Sul og Parana. I Mato Grosso bør majs helst plantes inden den 15. februar for at være sikker. I Mato Grosso do Sul og Parana har planteavlerne indtil slutningen af ​​februar. Hvis landmændene er uheldige, at regntiden slutter tidligt, så skal du trække to uger fra. Hvis landmændene er heldige, kan de tilføje to uger. Det sker næsten aldrig, at du kan tilføje eller trække mere end to uger fra.

I Mato Grosso var omkring halvdelen af ​​majsen plantet den 15. februar. Det er omkring 20 % mindre end normalt. Alligevel blev næsten al majs sået inden slutningen af ​​februar. Muligvis vil udbyttet i Mato Grosso blive lidt lavere end normalt, men det er ikke i denne stat at vi gør os de største bekymringer.

Vi gør os de største bekymringer om Mato Grosso do Sul og Parana, der tilsammen står for ca 40% af Safrinha majsen. Her er planteavlerne ikke engang tæt på at være færdige endnu. Kun 60% var plantet inden sidste weekend. Dette er det langsomste nogensinde! Ved udgangen af ​​februar, hvilket er det seneste hvor det er nogenlunde sikkert at plante majs, var der kun plantet 25%. Dette er også det laveste nogensinde. Normalt ville planteavlerne være lidt mere end halvvejs ved udgangen af ​​februar. At plante majs nu, ville være tæt på 50% chance for total fiasko. Alligevel er det sandsynligt, at planteavlerne vil plante. De har haft en perfekt sæson indtil nu med højt udbytte og høje priser på soja, hvorfor de har penge nok til at dække risikoen på majs.

Hvis landmændene er heldige, og regntiden varer to uger længere end normalt, så er majsen ok. Det ville formentlig betyde, at vi ender med et gennemsnitligt udbytte. Hvis regntiden stopper tidligt, kan vi meget vel få den værste sæson nogensinde. USDA forventer rekordudbytte!

Under normale forhold kunne vi se udbyttet reduceret med 10 til 15%, og med en smule uheld ville det stige til 25 til 30%. Disse udbyttereduktioner fører ikke til lavere lokalt forbrug. Ydbyttetab bliver taget direkte ud af eksportpotentialet. Brasiliens eksportpotentiale kan som sådan reduceres med 50 til 60%.

Som vi alle ved, kommer ét problem sjældent alene. Siden indsåningen af majs begyndte for en 4 uger siden har det været betydeligt koldere end normalt i Brasilien. De fleste områder har haft temperaturer 2 til 4 grader lavere end normalt. Desværre lyder prognosen også for lavere temperaturer end normalt i de næste to uger. Normalt er det en fordel, at temperaturerne ikke er for høje, da det forlænger vægstsæsonen. Men lige nu har vi brug for alt, hvad vi kan få for at fremskynde udviklingen af ​​majs. Lave temperaturer betyder senere bestøvning, hvilket øger bekymringen for bestøvning i den tørre sæson.