Majseksporten ud af USA er stigende, men sælgere ville håbe at det gik lidt hurtigere

Af Steen Jakobsen, sj@minagro.nl

Resumé af dagens nyhedsbrev:

  1. Majs- og sojaeksporten har endnu ikke fuldt ud bekræftet vores forventninger
  2. Rusland støtter forlængelse af kornaftalen, men kun med 60 dage

Vi behøver ikke at gentage, hvor vigtige eksporttallene fra USA er. Som sælger af korn vil man gerne se majseksporten stige, og det skal ske i løbet af marts. Hvis dette ikke sker, så må vi acceptere, at efterspørgslen er nede, og at vores forventninger ikke blev til virkelighed.

Majseksporten stiger lige for tiden hver uge. Men det går bestemt ikke så hurtigt, som vi havde regnet med. I sidste uge afskibte amerikanske eksportører 1 million tons majs. Det er 100 tusinde tons mere end ugen før, hvilket igen var 300 tusinde tons mere end ugen før.

Hvis eksporttallene forbliver på det niveau, de er på nu, vil den amerikanske eksport for hele sæsonen være som USDA's forventninger. Hvis de stiger, så var USDA's estimater for lave. Det ville være et problem, da USA ville være udsolgt inden udgangen af ​​sæsonen.

Så snart vi ser en majseksport over eller i det mindste omkring 1,5 millioner tons, er det et tegn til at markedet vender. Det vil være anledning til, at vi anbefaler forbrugere af korn at købe det resterende korn, der er nødvendige for at opfylde alle behov indtil juli eller august.

For sojabønner er eksporten fortsat for lav til at leve op til markedets forventninger. Den steg dog til 600 tusinde tons, hvilket er 100 tusinde tons højere ugen forinden. Vi ville ikke blive overrasket over at se omkring 400 tusinde tons i næste uge. For at nå USDA's mål skal vi se et gennemsnit på mindst 500 tusinde tons om ugen. Vi har meget svært ved at se dette som et realistisk mål, men vi må ligesom på majsen afvente om vores forventninger bliver opfyldt.

Rusland støtter forlængelse af kornaftalen, men kun med 60 dage

På lørdag skal den nuværende kornaftale fornyes. Der er ikke megen tvivl om, at kornaftalen bliver forlænget. Alle parter støtter en forlængelse, også Rusland.

Der er dog en vis bekymring for, at Rusland kun ønsker at forpligte sig til en forlængelse på 60 dage. Du kan konkludere, at det er ligegyldigt, om det er en 120 eller 60 dage, så længe den altid bliver fornyet. Men selvom fornyelsen sker automatisk, betyder det stadig noget om det er 60 eller 120 dage. Det vi har set i slutningen af ​​november og nu endnu en gang er at volumen falder lige inden udløb af aftalen. Rederierne ønsker ikke at forpligte sig til nogen fragt i slutningen af ​​perioden, idet de risikerer, at de ikke kan fragtes, hvis de af en eller anden grund bliver forsinket. Denne "afkølingsperiode" varer omkring 2 uger. Hvis hele aftalen kun varer i 60 dage, så er 2 uger naturligvis en større andel, end hvis den varer 120 dage.