Er vi tæt på bunden i kornpriser?

Resumé af dagens nyhedsbrev:

1. Majseksporten stiger og sojaeksporten falder yderligere
2. Hvornår er det tid til at købe gødning?
3. Er vi tæt på bunden i kornpriser?

Majseksport ud af USA steg i sidste uge til 900 tusinde tons. Det er væsentligt højere end markedet havde forventet, men ikke nok til at bekræfte vores forventninger. Vi har i månedsvis forudsagt, at USA's majseksport ville stige markant fra februar. Stigningen blev forsinket på grund af den langsomme start af sojaeksporten ud af Brasilien, hvormed brasilianske eksportører havde kapacitet til at eksportere majs i stedet for soja.

Hvis USA's majseksport forbliver på 900 tusinde tons, så vil det være præcis nok til at nå USDA's mål for sæsonens eksport. Alt over dette, og USA vil løbe tør for majs før den nye høst er i hus. Skulle eksporten nå op på de 1,5 til 2 millioner tons om ugen, som vi længe har forventet, så vil USA være udsolgt uger eller måneder før den nye høst.

Vi ser stadig ingen grund til ikke at forvente, at USA's majseksport vil nå op på 1,5 til 2 millioner tons inden for få uger. Vi er dog de eneste, der har denne forventning. Hvis vores forventning bliver bekræftet, vil det være alt afgørende. Hele markedet vil blive overrasket. Og det ville betyde, at vi for første gang nogensinde faktisk vil stå i en situation, hvor der ikke er nok korn til at nå ny høst. Sidste år førte spekulation om ikke at have nok korn til historiske prisstigninger. Forestil dig, hvad der sker, hvis der rent faktisk er mangel, og ingen så det komme.Indtil majseksporten når op på 1,5 til 2 millioner tons om ugen, må vi være tilbageholdende med at tro på vores analyse.

Vi er alene om denne forventning, hvilket enten betyder, at resten af ​​markedet er blindt, eller at vi er det. Det er ingen garanti for succes at vi igennem mange år har forudset udviklinger som ingen andre så komme

Med hensyn til sojaeksport ser det ud til, at markedet var blindt, og at vores forventninger var rigtige. Det er i hvert fald, hvad vi konkluderer ud fra de seneste sojaeksporttal. Sojaeksporten faldt, som vi havde forventet. Markedet havde på en eller anden måde forventet en stigning til 625 til 1300 tusinde tons. Eksporten kom ud på 500 tusinde tons.Hvis eksporten af ​​sojabønner forbliver på 500 tusinde tons om ugen, så er det præcis nok til at nå USDA's mål for hele sæsonen.

Hele markedet mente, at deres mål var alt for lavt. Vi var af den modsatte holdning, og mente, at USDA's mål var alt for højt. Vi mener stadig, at USDA's mål er for højt, og forventer, at de næste par uger vil præsentere et yderligere fald i eksporten. Den samlede sæsoneksport kan ende med at blive 3 til 5 millioner tons lavere end USDA forventer. Hvis det er korrekt, vil slutlagrene næsten fordobles, og prisen på soja vil falde betydeligt. Lad os se i de næste par uger.

Hvornår er det tid til at købe gødning?

Prisen på naturgas har den største enkeltstående indflydelse på omkostningerne ved at producere kvælstofgødning. Vi mener, at naturgassen nu er tæt på bunden, hvorfor det snart er tid til at købe gødning.

Tilbage i august og september, hvor naturgaspriserne toppede, præsenterede vi et par analyser af, hvad vi ville forvente af prisen. Dengang var vi meget sikre på, at prisen på naturgas skulle ned.

Prisen var tilbage i august så høj, at den i sig selv ville forårsage en recession. Store forbrugere af naturgas havde simpelthen ikke råd til at betale disse priser, hvorfor forbruget ville stoppe helt. Alle disse store forbrugere er dem, der producerer basismaterialerne til stort set alle produkter. Hvis de ville stoppe med at producere, så ville økonomien gå i stå.

Vi så mange eksempler på, at gødningsfabrikker enten lukkede helt ned eller kørte med reduceret kapacitet. Gødningsfabrikker var blot nogle af mange, der reducerede deres forbrug.

Vi forudsagde, at prisen ville falde fra toppen ved 360 euro ned til mellem 100 og 150 euro pr. MWH. Vores forventede pris var åbenbart sat for højt. I januar brød prisen under 100 euro og i sidste uge brød den endda under 50 euro. Markedet ser nu ud til at have forstået, at efterspørgslen falder, hvis prisen stiger meget. Det, der var tydeligt for os tilbage i august, er nu åbenlyst for hele markedet.

En mild vinter understøttede den nedadgående retning, hvilket formentlig er grunden til, at priserne nu er under 100 euro. Medmindre temperaturerne i Europa falder markant i marts, så kan vi forvente, at priserne forbliver under 50 euro i de næste måneder.

Der vil være støtte til prisen ved 40 euro pr. MWH og i sidste ende ved 25 euro. Vi ser ikke nogen grund til at forvente et prisfald under disse niveauer. Vi forventer derfor, at det snart er et optimalt tidspunkt at købe gødning på

 Er vi tæt på bunden i kornpriser?

Det er ingen hemmelighed, at vi forventer, at de amerikanske majseksporttal vil være drivkraften bag potentielle nye prisstigninger på korn. Potentiel mangel på korn vil først opstå i majs, hvis den opstår.Husk at der kun er 4 betydningsfulde eksportører af majs. Brasilien og Argentina er begge ude af stand til at eksportere majs indtil i hvert fald juni. Og på grund af Brasiliens fokus på sojaeksport bør vi nok først forvente en stor stigning i majseksporten fra august. Ukraine vil være udsolgt i slutningen af ​​april eller begyndelsen af ​​maj.

Den sidste eksportør, USA, har stadig 30 millioner tons majs til rådighed til eksport. I hvert fald hvis vi antager, som USDA gør, at det amerikanske foderforbrug er faldet med 10 %. PS: vi forventer ikke, at dette er sandt.Det betyder, at alle importører i verden bliver nødt til at begrænse deres forbrug til 30 millioner tons, plus hvad Ukraine stadig har at eksportere.

Indtil omkring august vil der ikke være mere at forbruge. Ifølge gårsdagens opdatering forventer vi, at Ukraine stadig har omkring 6 til 7 millioner tons, som de kan eksportere. Det giver i alt omkring 37 millioner tons, som står til rådighed for importører.Importører forbruger 14 til 15 millioner tons hver måned. Det kræver ikke en raketforsker at beregne, at 37 millioner tons ikke er nok fra nu af og frem til august.

Det er ikke engang nok til at nå slutningen af ​​maj.Importører bliver nødt til at forbruge meget mindre majs. Eller vi må håbe, at importørerne har opbygget et lager af majs, hvilket ikke ligefrem kendetegner hvad importører normalt gør.

Det er endnu ikke påvist, at importørerne reducerer deres majsforbrug. Ihvertfald var forbruget af majs indtil februar ligeså højt som altid. Men det bliver de nødt til meget snart. Vi tror, ​​at de vil reducere deres majsforbrug ved at erstatte det med andet korn, indtil der også er mangel på dem.

Købere må virkelig håbe på en tidlig høst af de nye afgrøder. En tidlig start på foråret, som ser ud til at ske mange steder, kunne være meget nyttig.Hvis vi har ret i vores forventning, så vil vi se en bund i kornpriserne engang i løbet af de næste dage. Drivkraften bag ændringen i prisretningen skal komme fra eksporttal fra USA.