Kina har altid ret – følg dem med hensyn til afgrøder

Resumé af dagens nyhedsbrev:

  1. Kina investerer i kornlagre – skal vi følge med?
  2. Ukraine har om cirka to måneder ikke mere korn

Den nyudnævnte kinesiske premierminister, Li Keqiang, meddelte på gårsdagens partitopmøde, at Kina vil øge sin fødevare forsyningssikkerhed. De ønsker at være mindre afhængige af kornimport, da de forudser et konsekvent turbulent globalt kornmarked.

Det blev oplyst, at Kina vil øge sin kornproduktion i 2023 med 50 millioner tons. Dette vil ikke være muligt, men undervurder venligst ikke deres ønske om at sikre fødevare forsyningssikkerheden. Vi ser denne meddelelse som et klart tegn på, at Kina snart vil være på markedet for at købe korn.

Når Kina køber korn, er det ikke uklogt at gøre det samme. Vi har mange gange sagt, at de prisfald, der nu finder sted, snart vil blive erstattet af prisstigninger. Men vi er nødt til at se efterspørgslen efter amerikansk majs stige, før vi er sikre på denne konklusion. Så snart det sker, vil vi følge Kinas eksempel og opbygge et sikkerhedslager af korn.

I aften modtager vi de seneste eksporttal fra USA. Det bliver vigtigt at se, at eksporten af ​​sojabønner fortsætter med at falde, og at majs begynder at stige. Hvis majseksporten ikke snart begynder at stige, så må vi acceptere, at vores analyse ikke var korrekt, og at efterspørgslen simpelthen er faldet.

Brasilien eksporterede lidt mere end 2 millioner tons majs i februar, hvilket er et fald på 5 millioner tons sammenlignet med gennemsnittet af de 6 foregående måneder. Da der simpelthen ikke er nogen anden eksporttør der kan udfylde dette hul, er det svært for os at tro, at dette går ubemærket hen i de amerikanske eksporttal.

På den anden side øgede Brasilien sin eksport af sojabønner til 6 millioner tons i februar, en stigning på 5 millioner tons i forhold til januar. I marts ville det være overraskende, hvis de ikke når 10 millioner tons. Fra marts til september vil Brasilien forsyne alle importører med alle de sojabønner, de har brug for. Derfor forventer vi et kraftigt fald i den amerikanske eksport.

Ukraine har om cirka to måneder ikke mere korn

I perioden fra 1. juli til begyndelsen af ​​marts eksporterede Ukraine 32,9 millioner tons korn. Det oplyser det ukrainske landbrugsministerium. Næsten 19 millioner tons heraf blev håndteret gennen kornkorridoren, mens resten blev håndteret via grænserne til EU landene. Bemærk venligst, at dette er eksklusive eksport af oliefrø, såsom soja, raps og solsikke.

Kina er i øjeblikket den største enkeltkøber af Ukraines korn, der sælges via kornkorridoren. De har i alt importeret knap 5 millioner tons, hvoraf næsten 80 % var majs. Dette er en stor ændring i forhold til for 4 måneder siden, hvor Kina ikke var en stor køber. Dengang var Spanien og Tyrkiet de største købere. Spanien ligger nu på andenpladsen med lige lidt over 4 millioner tons, og Tyrkiet er på tredjepladsen med 2,5 millioner tons.

Det faktum, at Kina er den største enkeltimportør af Ukraines korn gennem kornkorridoren, betyder også, at det er meget mindre sandsynligt, at Rusland stopper med at støtte korridoren.

Ukraine har nu eksporteret 11,4 millioner tons hvede og 19,1 millioner tons majs. Baseret på, hvad USDA har forudsagt, så har Ukraine nu kun omkring 2 millioner tons hvede og 3,5 millioner tons majs tilbage at eksportere. USDA forudser en samlet sæsoneksport på henholdsvis 13,5 og 22,5 millioner tons. Det ville betyde, at Ukraine har en måneds forsyning tilbage.

Som vi har skrevet tidligere, så tror vi, at USDA undervurderer, hvad Ukraine kan eksportere. Ukraine havde i begyndelsen af ​​denne sæson et større lager af gammel høst, end det USDA estimerer. Der er ingen officielle tal tilgængelige, hvorfor vi må basere os på estimater. Vi vil anslå, at Ukraine stadig kan eksportere op til 4 millioner tons hvede og 6 til 7 millioner tons majs. Men det betyder stadig, at Ukraine er "udsolgt" i slutningen af ​​april eller begyndelsen af ​​maj. Dette er i overensstemmelse med vores tidligere forudsigelser. Vi bliver nødt til at vente og se, om vores forudsigelser er korrekte.