Uvejr i USA kan få afgrødepriserne herhjemme til at gå op

Det kan godt være at der er langt over til USA på den anden side af Atlanterhavet. Men afgrødepriserne sættes på det globale marked. Også de afgrødepriser vi kan handle til herhjemme i Europa og dermed også i Danmark. I USA har de hen over sidste uge oplevet et voldsomt uvejr henover Midtvesten, hvor de store majs og sojaarealer ligger placeret. Det voldsomme vejr risikerer at ødelægge store dele af den amerikanske majs og sojahøst og kan derfor gøre et stort indhug i de ellers så store amerikanske afgrødelagre.

Nedenfor kigger jeg nærmere på de konsekvenser, som stormvejret har haft for majsprisen i USA. I kombination med det, der i sidste uge viste sig at være en overraskende prisstærk rapport fra det amerikanske landbrugsministerium for den globale afgrødeforsyning, er der nu mulighed for at en stigende majspris i USA, vil kunne trække hvede og rapsprisen med op her i Europa.

Inden da en forklaring på hvad det er der sker i USA.

I sidste uge blev store dele af de amerikanske majs såvel som sojaarealer ramt af det, der på godt dansk hedder en ”derecho storm”. En derecho storm er en langvarig vejrbegivenhed med kraftig vind og voldsomt tordenvejr. Stormen kan sammenlignes med orkan og endda tornadoer. En af konsekvenserne af en derecho storm er blandt andet kraftigt regnvejr og oversvømmelser.

Netop det er hvad de har oplevet i de store majs og sojaproducerende stater Illinois and Iowa i sidste uge. Da disse to stater er storproducenter af majs og soja, kan derecho stormen gå hen og få store konsekvenser for de udbytter de to stater vil kunne præstere, når høsten af majs og soja går i gang. Man frygter at op mod 57 procent af arealerne i de pågældende stater ikke vil kunne blive høstet, som en konsekvens af de voldsomme vejrforhold.

I kombination med en overraskende prisstærk rapport fra det amerikanske landbrugsministerium, er det en afgørende forklaring på, hvorfor de amerikanske afgrødepriser er gået op. Det er derfor også en af forklaringerne på, hvorfor vi har set at blandt andet den europæiske hvedepris er gået op på afgrødebørsen MATIF i Paris, set i forhold til de lavpunkter der gjorde sig gældende for blot få uger siden.

Nedenfor kigger jeg nærmere på prisudviklingen for hvede.

US-Majs

Anbefaling

Aktuel pris er: 330 US-cent pr. bushel

Majsprisen handler til det laveste niveau i 14 år. Risikoen for yderligere prisfald er yderst begrænset. Derfor ser jeg det aktuelt meget lave prisniveau som en oplagt mulighed for langsigtet køb.

De tiltagende styrketegn i majsprisen kan gå hen og trække kornpriserne med op her i Europa i den kommende tid.

Teknisk Analyse

Prisen for majs på børsen i Chicago ligger i det store perspektiv og handler på et meget lavt niveau. Helt konkret ligger majsprisen i USA tæt på det laveste niveau i næsten 14 år. Det går for så vidt meget godt i hak med den gode tilstand, som den amerikanske majs befinder sig i. Men selvom det ser godt ud for majsen i USA, så er majsprisen i forvejen meget lav og derfor er der selvsagt også grænser for, hvor meget længere nede majsprisen kan gå. Det nedadgående prispotentiale er med andre ord meget begrænset.

Set hen over de seneste mere end 6 år har majsprisen på den amerikanske afgrødebørs i Chicago bevæget sig i et handelsinterval på et meget lavt niveau. Det vil sige, at der for så vidt ikke har været nogen trend i markedet, hverken op eller ned siden starten af 2014. Lige nu ligger majsprisen og handler tæt på intervallets bund og støtteniveau. Dette bund og støtteniveau er majsprisen nu begyndt at komme en anelse op fra.

Intervallet har støtte i godt 300 US-cent pr. bushel og modstand oppe ved 465 US-cent pr. bushel. Bund og støtte ved de 300 US-cent pr. bushel stod overfor en test så sent som i sidste uge. Testen ser dog ud til endnu en gang at blive afvist. Således ligger prisen for majs nu og handler til 330 US-cent pr. bushel, hvilket svarer til en ugentlig prisstigning i omegnen af 10 procent.

De 300 US-cent er i øvrigt det laveste prisniveau, som den amerikanske majspris har handlet til siden 2006. Det er tvivlsomt, at majsprisen skal længere ned. Specielt nu hvor majsprisen ser ud til endnu en gang at have afvist dette bundniveau.

Jeg begynder samtidig at kun ane gode tekniske perspektiver for, at den amerikanske majspris nu skal til at søge op i området omkring intervallets top i området omkring 465 US-cent pr. bushel. Derfor ser jeg også aktuelt prisniveau som en attraktiv købsmulig i majs.

De tekniske indikatorer er begyndt at udvise stigende tendens i opadgående retning og signalerer derfor allerede nu, at køberne er ved at få overtaget fra sælgerne på majsmarkedet. Derfor bakker de tekniske indikatorer også op om, at majsprisen nu skal bevæge sig op mod toppen af det prisinterval, der har udviklet sig i nu mere end 6 år.

Ugegraf