Bryder olieprisen ned eller afviser den – sådan forholder du dig!

Olieprisen har været sat under et gevaldigt pres i sympati med den nedsmeltning, som vi har oplevet på aktiemarkedet hen over de seneste dage. Investorerne er gået i panik og de oliehandlende frygter for den langsigtede efterspørgselsinteresse efter olie, hvis virusudbruddet ikke snart kommer under kontrol.

Den seneste svækkelse olieprisen har oplevet, betyder, at olieprisen nu er tilbage ved de lavpunkter, vi sidst så tilbage i 2019, hvor olieprisen kortvarigt var nede og runde det psykologiske bundniveau i 50 dollar pr. tønde.

Efter en weekend der ellers igen stod på nyheder om spredning af Coronavirus, har vi alligevel mandag morgen fået en mere optimistisk start på ugen. I det mindste for olieprisens vedkommende. Der er en forventning til, at alverdens centralbanker, nu vil stå sammen om en koordineret økonomisk indsats, med henblik på at virusudbruddet ikke skal få langsigtede konsekvenser for den globale økonomi og for dermed at undgå decideret recession. Samtidig har flere OPEC-lande hen over weekenden meddelt, at de ønsker at skærer langt mere ned i produktionen af olie, end hidtil antaget.

Det er så spørgsmålet, om en koordineret økonomisk indsats mellem alverdens banker kan håndtere den paniske stemning, der stadig hersker. Det er ligeledes et godt spørgsmål, om OPEC-landene kan får olieprisen til at holde sig over 50 dollar pr. tønde og om OPEC sammen med Rusland, kan få olieprisen tilbage mod 60 dollar, som er deres ønske. Der er sådan set mange gode spørgsmål i spil lige nu.

I den sidste ende, så er det Coronavirusset, der kommer til at være den afgørende faktor for, hvordan det kommer til at udvikle sig for aktier såvel som råolie i den kommende tid. Hvis udbruddet af Coronavirus skaber en afmatning i samhandel med varer på globalt plan, så kan centralbanker og OPEC ikke stille meget op. I givet fald vil aktier og råvarer falde yderligere i kurs og pris. De kommende dage vil give os svaret. Er dette her bunden på aktiemarkedet, bunden for olieprisen, eller skal vi yderligere nedad.

Nedenfor ser jeg på perspektiverne for olieprisen i et teknisk perspektiv.

Anbefaling

Aktuel pris er: 51 USD pr. tønde

Jeg vil lige nu forholde mig afventende og se hvad der sker her omkring 50 dollar. Et niveau der er kritisk for olieprisen. Hvis guldprisen bryder under 50 dollar - mere præcist 48,40 dollar og en eventuelt recession skulle sætte ind, som en konsekvens af Coronavirus, så kan olieprisen falde yderligere tilbage i den kommende tid mod i første omgang 30 til 40 dollar pr. tønde. Derfor vil brud under 48,40 dollar signalere salg . Afviser olieprisen derimod den nuværende test af 50 dollar vil en ny købsmulighed fremkomme og der vil fremkomme endnu en mulighed for køb ved brud af 60 dollar.

Analyse

For blot to uger siden, så det ud til, at olieprisen havde fundet sig et nyt bundniveau omkring 55 dollar pr. tønde og at OPEC-landene sammen med Rusland skulle få succes med at få olieprisen tilbage over 60 dollar, hvilket er et afgørende prisniveau for om produktion af olie er profitabelt. Billedet ændrede sig dog brat i sidste uge og olieprisen er nu faldet tilbage til en test af det afgørende bund og støtteniveau ved 50 dollar pr. tønde.

I forrige uge gik olieprisen fra et lavpunkt i 55 dollar til et toppunkt i 60 dollar pr. tønde. Nu her efter to uger, er olieprisen så nede og banke mod 50 dollar pr. tønde igen. Der har med andre ord indfundet sig en voldsom usikkerhed på oliemarkedet.

De 50 dollar er et meget afgørende bund og støtteniveau i nedadgående retning. Hvis dette niveau bliver brudt, som en konsekvens af Coronavirus, så kan OPEC ikke gøre meget, med henblik på at få olieprisen tilbage over 60 dollar pr. tønde. Derimod vil et brud under 50 dollar betyde, at vi skal yderligere nedad. I grafen I første omgang mod en bund fra 2016 i området omkring 40 dollar og måske endda længere ned, hvis verdensøkonomien skulle gå ind i decideret recession. Det er derfor en meget vigtig test, som olieprisen står overfor lige nu i nedadgående retning.

I skrivende stund handler olieprisen til 51 dollar pr. tønde. Bruddet er derfor ikke en endegyldig realitet endnu. Men det kan bruddet blive meget snart.

Hvis olieprisen derimod kan holde sig over de 50 dollar, så finder vi første modstandsniveau i opadgående retning, ved toppen fra forrige uge i 60 dollar pr. tønde. Brud op over 60 dollar pr. tønde vil være tegn på, at olieprisen skal godt op igen. Men det er ikke noget vi skal regne med lige nu. Ikke så længe situationen er så kaotisk ude på børsmarkederne, som tilfældet er.

De tekniske indikatorer er knækket rundt igen og peger således ikke længere op. Tværtimod. Derfor ændrer jeg nu min anbefaling fra køb til at afvente situationen indtil vi har fået et bevis på, om olieprisen kan holde sig over 50 dollar, eller nu skal til at søge ned mod 40 dollar pr. tønde.

Ugegraf